Who are you guys?

Gpl su nissan qashqai forumSimpatiпїЅan SUV, sa ekonomiпїЅnim dizelom, sofisticiranim automatskim menjaпїЅem i povoljnom cenom, trenutno je veoma traпїЅena roba. Upravo to je sluпїЅaj sa Renaultom Captur, koji je u Francuskoj daleko ispred ostalih vozila u segmentu

Renault Captur je na francuskom trпїЅiпїЅtu postao best seller u kategoriji mini crossovera. Posve logiпїЅno, jer osim пїЅto je domaпїЅi auto, uz sve prednosti koje to donosi (rasprostranjena mreпїЅa servisa, jeftiniji rezervni delovi i osiguranje), do sada nije imao ozbiljnijeg konkurenata od strane grupacije PSA. Peugeot 2008 pokazao se samo kao uzdignuti karavan, dok je nesvakidaпїЅnji Citroen Cactus startovao tek jesenas. Uostalom, ovo je jedan od retkih segmenata u konstantnom usponu, na пїЅta treba dodati i sveпїЅ izgled Captura. Dobrih godinu dana nakon pojavljivanja, i dalje privlaпїЅi poglede prolaznika, posebno ukoliko je kao voпїЅeni u jarko crvenoj boji, rezervisanoj za specijalnu ediciju Helly Hansen. Za neupuпїЅene, proizvoпїЅaпїЅi se пїЅesto vezuju uz ime nekog modnog dizajnera ili robne marke, пїЅto rezultira atraktivnijom i bogatijom opremom. U ovom sluпїЅaju radi se o norveпїЅkoj konfekciji, odnosno specijalisti za sportsku odeпїЅu za aktivnosti na otvorenom. Osnovana 1877 godine u NorveпїЅkoj, kompanija Helly Hansen oblaпїЅi profesionalce, kako bi im omoguпїЅila da se prepuste pustolovinama na morima i planinama пїЅirom sveta. Njihova odeпїЅa, razvijena kao spoj skandinavskog dizajna i iskustva u najteпїЅim uslovima, пїЅtiti u svim vremenskim (ne)prilikama. Helly Hansen danas je sluпїЅbeni dobavljaпїЅ za viпїЅe od 60 skijaliпїЅta i druпїЅtva planinarskih vodiпїЅa, i ujedno oprema viпїЅe od 33 000 profesionalnih planinara.

Dve omanje znaпїЅke пїЅHHпїЅ na prednjim krilima oznaпїЅavaju da se radi o specijalnoj seriji Renault Captur Helly Hansen

Iako kod HH poпїЅiva krilatica пїЅnema loпїЅeg vremena-veпїЅ loпїЅe odeпїЅeпїЅ, vratimo se naпїЅem Capturu, koji se odmah na prvi pogled distancira serijskom dvobojnom пїЅasijom (crni ili krem krov), u spomenutoj vatreno crvenoj boji (dostupan u joпїЅ tri kombinacije). Pustolovni izgled upotpunjuju specifiпїЅni aluminijumski naplaci od 17 cola i metalizirana plastiпїЅna zaпїЅtita prednjih i zadnjih branika. Tek dve omanje znaпїЅke пїЅHHпїЅ na prednjim krilima oznaпїЅavaju da se radi o specijalnoj seriji, koja se nije ograniпїЅila na francusko trпїЅiпїЅte. Od nedavno je i na srpskom trпїЅiпїЅtu u ponudi (upravo ga testiramo), sa poпїЅetnom cenom 16.490 evra, za trocilindarski TCe/90.

Captur pokreпїЅe poznati 1.5 dCi/90, zadovoljavajuпїЅe je snaпїЅnan za familijarnu upotrebu. Bez ikavih problema odrпїЅava putnu brzinu od 140-150 km/h, uz potroпїЅnju koja ne prelazi 6 litara u proseku

PrekidaпїЅem na konzoli izmeпїЅu sediпїЅta, vozaпїЅ moпїЅe izabrati naпїЅin rada koji mu odgovara: "put", "meka podloga" ili "ekspert". Mod "put" automatski se ukljuпїЅuje po startovanju motora i predviпїЅen je za пїЅvrste podloge (suve ili vlaпїЅne). Ovde je reпїЅ je o klasiпїЅnom sistemu protiv proklizavanja.

Ukoliko je prethodno bio odabran drugi naпїЅin rada, ponovno se ukljuпїЅuje automatski pri brzini od 40 km/h. Kad vozaпїЅ izabere poziciju "meka podlogaпїЅ, sistem preuzme nadzor nad pogonskim toпїЅkovima. Na taj naпїЅin automatski prilagoпїЅava obrtni moment motora i snagu koпїЅenja toпїЅka, kako bi omoguпїЅio bolju trakciju pogonskih toпїЅkova. Time "mikst" gume (M+S), koje su obavezno u kombinaciji sa sistemom, mogu lakпїЅe da izbace blato ili pesak, i tako ostvare bolji dodir sa podlogom.

U naпїЅinu rada "ekspert", nadzor nad obrtnim momentom i ubrzanjem je u rukama vozaпїЅa, dok elektronika upravlja koпїЅnicama. U praksi, ukoliko niste previпїЅe veliki avanturista, sistem se pokazao dovoljno efikasnim. Sa lakoпїЅom nas je odveo i do nekih zabitih vinograda, bez potrebe da pozovemo traktor iz obliпїЅnjeg sela u pomoпїЅ. Ipak valja biti realan i priznati.

Integralni pogon samo u maпїЅti
Extenden Grip je samo 4x4 surogat i on nikako ne moпїЅe zameniti integralni pogon, koji po svemu sudeпїЅi nikada neпїЅe biti ugraпїЅen u Captur, kao ni 1.5 dCi od 110 KS! Prvi, jer za njim nema veпїЅeg interesovanja i znatno podiпїЅe cenu, dok po nekim glasinama snaпїЅniji, taпїЅnije veпїЅi motor ne moпїЅe da stane ispod haube.

Motor: Turbo dizel, пїЅetiri cilindra
Zapremina: 1.461 cm3
Snaga: 90 KS/66 KW pri 4.000 o/min
Obrtni momenat: 220 Nm pri 1.750 o/min
MenjaпїЅ: automatski sestostepeni, dupla spojnica
Pogon: na prednje toпїЅkove
Dimenzije: 4.122 x 1.778 x 1.556 mm
MeпїЅuosovinsko rastojanje: 2.606 mm
Zapremina prtljaпїЅnika: 377/455/1.235 lit
Pneumatici: 205/55 R17
Masa: 1.213 kg
Rezervoar za gorivo: 45 lit
Ubrzanje 0-100 km/h 13,5 sekundi
Maksimalna brzina 170 km/h
PotroпїЅnja na testu 6,4 lit
Emisija пїЅtetnih izduvnih gasova 103 grama CO2/km

Extenden Grip je ipak samo surogat. On nikako ne moпїЅe zameniti integralni pogon, koji po svemu sudeпїЅi nikada neпїЅe biti ugraпїЅen u Captur, kao ni snaпїЅniji 1.5 dCi od 110 KS! Prvi, jer za njim nema veпїЅeg interesovanja i znatno podiпїЅe cenu, dok po nekim glasinama snaпїЅniji, taпїЅnije veпїЅi motor ne moпїЅe da stane ispod haube

NajveпїЅa zamerka odnosi se na izbor pneumatika. UbeпїЅen sam da postoje znatno perfomantnije (пїЅitajte skuplje) od montiranih korejskih Kumho. Ovo se posebno ogleda prilikom koпїЅenja i temperametnije voпїЅnje u krivinama, gde prerano gube kontakt sa podlogom, uz neprijatno cviljenje. Zapravo пїЅitavo vozilo preferira umerenu voпїЅnju, пїЅto usled veпїЅeg klirensa i skromne snage agregata, tako i zbog automatskog EDC menjaпїЅa (Efficient Dual Clutch). Radi se o savremenom sklopu, sa duplom spojnicom, neпїЅto kao DSG kod Volkwagena. Bez ikakve sumnje neuporedivo je brпїЅi i bolji od bivпїЅeg automatskog, пїЅto ne znaпїЅi da je bez mane. Ukoliko se u gradskoj voпїЅnji apsolutno moпїЅemo osloniti na njegovu "inteligenciju", tj. sposobnost da izabere odgovarajuпїЅi prenos, to nije uvek sluпїЅaj na otvorenom putu. TaпїЅnije, dok je noga na gasu umerena, sve je savrпїЅeno. Prenose naviпїЅe menja za tren oka, tako da kazaljka obrtomera jedva uspeva da opadne za 500-600 o/min.

Naprotiv, zapoпїЅne li se delikatno preticanje, treba mu dosta vremena pre nego li "preпїЅaltuje" u niпїЅi prenos. Nije to uvek neprijatno, ali kako motor ne poseduje viпїЅak snage, gubi se dragoceno vreme. OпїЅigledno je da se menjaпїЅ oslanja na dobar obrtni momenat (220 Nm), te zato ne prelazi u niпїЅi prenos, na i najmanji pritisak desnog stopala. Sva sreпїЅa, ko mu zna "boljku", prenose uvek moпїЅe menjati svojevoljno, odnosno ruпїЅno. Tako preuzima potpuno kontrolu, a menjaпїЅ ostaje "zakljuпїЅan" u пїЅeljenom prenosu. NaпїЅalost, Renault nije naпїЅao za shodno da ugradi joпїЅ dve ruпїЅice pored upravljaпїЅa, kao пїЅto je to sluпїЅaj kod PSA. MeпїЅutim, kad veпїЅ nema mod Sport, moпїЅe se pohvaliti ECO opcijom. Izborom ove, obrtni momenat je smanjen, dok se prelaz u viпїЅu brzinu vrпїЅi znatno ranije, u niпїЅem reпїЅimu rada. Idealno za gradske guпїЅve, posebno jer je i potroпїЅnja niпїЅa za nekih 0,5 litara. U proseпїЅnim gradskim uslovima treba raпїЅunati na 7 do 7,5 litara (uz DCE menjaпїЅ, sistem Stop&Start nije na raspolaganju), dok se ukupna proseпїЅna potroпїЅnja na testu stabilizovala na izmerenih 6,4 litre. Kome je baпїЅ do пїЅtednje, na otvorenom putu lako moпїЅe siпїЅi i ispod 5 litara ukoliko ne premaпїЅuje 110 km/h. Kao i potroпїЅnja, i perfomanse su neznatno loпїЅije uz automatski menjaпїЅ. Renault navodi ubrzanje do 100 km/h slabije za 0,4 sec, uz istu maksimalnu brzinu (170 km/h).

Captur 1.5 dCi/92 EDC Helly Hansen je veoma zanimljiv crossover, civilizovan i praktiпїЅan. Dizel je svakako ekonomiпїЅniji od preostala dva benzinska agregata, naпїЅalost i skuplji prilikom kupovine

Sve u svemu, Captur 1.5 dCi/92 EDC Helly Hansen je veoma zanimljiv crossover, civilizovan i praktiпїЅan. Dizel je svakako ekonomiпїЅniji od preostala dva benzinska agregata, naпїЅalost i skuplji prilikom kupovine. U Srbiji, voпїЅeni koпїЅta bezmalo 20.000 evra (taпїЅno 19.790), пїЅto je za 1.300 evra viпїЅe od perfomantnijeg 1.2 TCe/120 EDC. Skup je i automatski menjaпїЅ, te bez obzira na kvalitete koje poseduje i jedan prenos viпїЅe, razlika od 1.500 evra je preterana.

Vozio sam se i detaljno ga pregledao,iskreno auto je bas kako se kaze pogodjen,sve ukupno atraktivniji i od Clia 3 barem meni,jedino sto trebate odabrati pravu kombinaciju boja,moj favorit kakvi ima ponajvise je narancasta karoserija i crni krov sa narancastim obodima,mada i sasvim crni ili crno krem nije lose,video sam srebrni tj. sivi,to nije taj auto sa tom bezlicnom bojom!auto je jako atraktivan i posto ima puno tih i ostrih i oblih kontura kako se okreces oko njega dojmovi su sve jaci ,na slici je ok ali u uzivo jos duplo bolji,doima se mali kada ga gledas sa ceste ali kad stojis kraj njega uopste nije mali auto nego bas taman,kao kompakt!E sad unutrasnjost,biti cu iskren da nemislite da slepo volim renault!meni se nesvidja,nekako je previse obal i ispupcen,volan mi je ruzan pogotovo sa onom niklovanom umetku dole na precki to mi je kich totalni, ima stvari koje su super kao ona ladica koja se izvlaci i to sto mozes skinuti presvlake sa siceva!plastika naravno moze biti bolja i nadam se da ce uvaziti kritike i u redizajnu to popraviti jer ako nemas paket dinamique unutrasnjost je ocajno jeftina kp da se vozis u cliu 2!iskreno pisem svoj dojam kako sam ja doziveo!Ne pljujem unutrasnjost ali mogli su potrosit jos 200evra po komadu da malo bolju plastiku na oko stave!jer taj auto kosta dosta .s druge strane navigacija i multimedija su jeftine u nabavi i mnogo je dobra i funkcionalna,autoklima radi bezprekorno a motor t dizel je optimalan za ovaj auto naravno bez tog skupog i nepotrebnog menjaca!Sve ukupno je auto sasvim ok,jako lep izvana i praktican iznutra sa mnogo mesta ,preporucam ga sa paketom dinamik i 1.5 dci motorom u narancasto crnoj kombinaciji i 16 colnim gumama!

Znaci od 3l potrosnje ipak nema nista? Imao sam prilike da pogledam ovaj automobil uzivo i moram priznati da deluje omamljujuce, izgleda mnogo skuplje nego sto jeste. Tek kada se zaviri ispod sminke otkriva se njegova realna vrednost. Ipak, dizajn i opsti utisak mi se jako svidja, a takodje zadovoljava i neke domace potrebe. Kumho je i mene iznenadio na Renou, pa zar to nisu gume za drifting? Nekako je oduvek Michelin isao uz francuske automobile.